Skoči na sadržaj

Latinica | Ćirilica

Šta je antropopsihologija?

  • od

Ime antropopsihologija je sastavljeno iz tri grčke reči: antropos(ανθρωπος) što znači čovek, psiha (ψυχή)  što znači duša i logos(λογός)  što znači nauka.
Zašto se ova nauka zove antropopsihologija?
Prvi razlog je ukazivanje da se radi o psihologiji čoveka, jer čovek nije jedina psiha na planeti, postoje i psihe u obliku biljaka i životinja, a te se psihe itekako razlikju od psihe zvane čovek.
Blago rečeno vrlo je antropocentrično, nadobudno i, naravno, netačno podrazumevati da je samo čovek psiha ili da, kako se to još kaže: ima psihu i da se nauka o njemu naziva psihologija, kao da drugih psiha osim njega nema.
Drugi razlog se tiče potrebe da se ova nauka i imenom razlikuje od klasične psihologije.
Osnovna razlika je u tome što je klasična psihologija aproksimativna (približna), dok je antropopsihologija egzaktna nauka.
Pre svega po tome što, za razliku od klasične, ne tvrdi da je psiha zvana čovek apriori normalna, a onda “nekim čudom“ postane nenormalna.
Psiha zvana čovek je u mnogim aspektima, a pre svega onim bitnim, pseudonormalna, a iz te pseudonormalnosti, kada se ona poveća(pojača) postaje i nezdrava, u-ne-zdravi se.

Antropopsihologija je prva egzaktna humanistička nauka, koja se bavi uobičajenim (pseudonormalnim) i mogućim normalnim stanjem čoveka kao psihe.
Osnovni metod antropopsihologije je nelaganje odnosno otkrivanje i priznavanje nesvesnih laži.
Po antropopsihologiji glavni čovekov cilj i problem je važnost: kako je steći, zadržati, uvećati, ne izgubiti.
Oko toga se čovek trudi dok je živ.

Ovu nauku sam osnovao početkom novog (trećeg) milenijuma i objavio prvu knjigu pod naslovom OD VIŠKA GLAVA BOLI, koja se bavi problemima te nauke, koja je u početku nosila ime – egoistika, što je kasnije  promenjeno u antropopsihologija.
Uporedo sa formiranjem teorijskih stavova o antropopsihologiji išla je i antropopsihološka praksa, koja je mnogim ljudima pomogla da reše svoje probleme ili bar da u miru žive sa njima.
Od oktobra 2022. godine  ta praksa se prvi put obavlja onlajn.
Prednost onlajn seanse je i to što Vaš indetitet, ako hoćete, može ostati nepoznat, jer uplatu možete vršiti i post-netom, gde ne morate ostavljati pravo ime i prezime, samo nas obavestite o kojem se mejlu ili poruci radi.

Saopštite svoje probleme, zatražite savete ili postavite pitanja na:

kontakt@akcijent.com
d.a.teodor@gmail.com

instagram
viber
messenger Dragan Atanacković Teodor
whatsapp

ili na kontakt formu koja se nalazi u donjem desnom uglu sajta

Onlajn seansa povećava stepen iskrenosti, a to doprinosi rešavanju problema, jer iskrenost je najpouzdaniji način dolaska do pravog rešenja.
Što si iskreniji i što manje lažeš sebe, to ti je psiho-imunitet jači.
Lagati druge nije u redu, mada se ponekad i mora.
Lagati sebe je zločin prema sebi, koji se apsolutno ne isplati.

&
I još nešto: antropopsihologija je amedikamentna  nauka, što konkretno znači da nema protiv korišćenja bilo kojeg psiho-medikamenta (leka), ali ona ne preporučuje niti izdaje ijedan lek, jer  polazi od toga da psihooboljenja, odnosno unezdravljenja, nisu fizička.
U antropopsihološkim seansama mogu učestvovati i oni koji koriste psiho-medikamente, s tim što im onaj ko održava te seanse ne može i neće davati nikakvo mišljenje ili preporuke o medikmentima koje konkretni korisnik antropopsiholoških usluga koristi.
I psihosomatska oboljenja nastaju ne zato što ih izaziva stanje some (tela), nego stanje psihe.  Dragan Atanacković Teodor, sociolog i osnivač antropopsihologije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *